TOR-WRZ_viz_1

Biurowe

OFFICYNA I

Inwestor

Torus Sp. z o.o.

Officyna powstała w pierzei al. Grunwaldzkiej w dzielnicy Gdańsk – Wrzeszcz .  W miejscu tym do 2011 roku mieściła się siedziba firmy Chemia, a na parterze działała hurtownia materiałów budowlanych.

Kilka lat temu Inwestor – firma Torus kupił działkę z budynkiem . Na początku nie planowano az tak gruntownej rewitalizacji . Odnowiono istniejącą elewację starego budynku, próbowano go zaadoptować na biura . Jednak konstrukcja Chemii ( budynek z 1955 ) nie spełniała norm nowoczesnego biurowca . Stare budynki postanowiono rozebrać a w jego miejsce wybudować nowoczesny kompleks biurowy składający się z 2 budynków : etapu 1 (  Officyna 1)   od ulicy Grunwaldzkiej i etapu 2  ( Officyna 2 ) od podwórka .

Realizacja inwestycji wymagała zastosowania specjalnych technik budowlanych mających na celu wzmocnienie gruntu i zabezpieczenia  bezpośrednio przylegających do niej kamienic. Dla wzmocnienia gruntu pod budynkiem użyto  300 pali i 80 mikropali . Dla zabezpieczenia wykopu o objętości 5 tys.m3  wbito 220 pali . Do przygotowania konstrukcji budynku wykorzystano 5,2 tys. m3  betonu oraz blisko 670 ton stali. 

Biurowiec ma 5 kondygnacji . Na parterze zaprojektowano lokale usługowe dostępne niezależnie od strony al. Grunwaldzkiej oraz z holu budynku. Na kondygnacjach 1-4  będą biura. Elementem wyróżniającym budynek jest taras na 4  piętrze . Kondygnaja 5 to częśc techniczna budynku . Officyna posiada 20 miejsc parkingowych zlokalizowanych w garażu podziemnym oraz kilkadziesiąt miejsc parkingowych naziemnych. Obiekt wyposażony jest w szatnie dla rowerzystów i stojaki dla rowerów.

W budynku mamy  4,5 tys. m2 powierzchni najmu, w tym ok 3,7 tys. m2 pow.biurowej . Inwestycja certyfikowana jest w systemie LEED  czyli gwarantuje zastosowanie rozwiązań przyjaznych dla człowieka oraz technologii ograniczających zużycie energii i wody, emisji gazów cieplarnianych, a także ilości produkowanych odpadów.

Officyna wpisała się gabarytowo w istniejącą pierzeję Alei Grunwaldzkiej . Samą bryłą  nawiązuje do starego budynku, zachowując charakterystyczny podział na 2 części . Jednak  jej nowoczesna architektura wnosi  zdecydowane ożywienie dla całości pierzei.  Stanowi kolejny element rozwoju  tej  biznesowej ulicy Gdańska , gdzie wznoszonych jest coraz więcej budynków handlowych i biurowych .