ORC-BER_foto_3

Mieszkaniowe

Osiedle Szafirowa Aleja

Inwestor

ORCO

Osiedle Szafirowa Aleja to kameralne osiedle  położone przy ulicy Skarbka z Gór na warszawskiej Białołęce. Nowo przebudowane węzły komunikacyjne : Trasa Toruńska, Głębocka, Nowowincentego oraz budowa drugiej linii metra umożliwią szybki codzienny transport oraz ułatwiają wyjazd poza miasto. W bezpośrednim sąsiedztwie osiedla znajdują się liczne przystanki autobusowe oraz prężnie rozwijające się zaplecze edukacyjne: żłobki, przedszkola oraz szkoły.

Osiedle składa się z trzynastu budynków mieszkalnych o szerokiej gamie rozkładów mieszkań, w metrażu od 35 do 95 metrów kwadratowych. W kondygnacji parteru, przy bramie wjazdowej na teren osiedla, znajduje się lokal usługowy.

Miejsca parkingowe zostały zrealizowane na kondygnacji podziemnej i są wyposażone w komórki lokatorskie. Mieszkania dysponują balkonem lub tarasem z opcją ogródka przy mieszkaniach zlokalizowanych w parterach budynków.

Przestrzeń wokół budynków spowita została w starannie zaprojektowany ogród z licznymi alejkami, urzadzeniami małej architektury, oczkiem wodnym oraz placem zabaw dla dzieci.

Koncepcja urbanistyczna osiedla składa się z trzynastu budynków powtarzalnych, ukształtowanych zgodnie z zasadami nasłonecznienia i przesłaniania. Budynki zostały rozmieszczone w terenie w układzie szachownicowym. Układ ten pozwala na realizację większych dystansów między budynkami tym samym zapewniając większy komfort i prywatność mieszkańcom. Dodatkowo niektóre z budynków zostały obrócone względem siebie. Zabieg ten nadaje całej kompozycji dynamiki i pozwala stworzyć ciekawą perspektywę w skali alejek osiedlowych oraz w skali ulicy.

Budynki zostały zaprojektowane jako wille miejskie – punktowce z centralną klatką schodową oraz windą, doświetloną  oknami połaciowymy rozmieszczonymi w czterospadowym dachu. Bryły budynków składają się z trzech kondygnacji pełnych oraz jednej niepełnej. Jest to kondygnacja  najwyżej położona z licem elewacji wycofanym, otoczonym powstałym w ten sposóbej tarasem. Tego typu zabieg pozwolił na uzyskanie przyjaznej człowiekowi skali budynku.