GET-GRU_foto_10

Biurowe

Budynek biurowy w konstrukcji drewnianej - Gdańsk

Inwestor

Firma z branży IT

Gdańsk

Biurowiec w Gdańsku zaprojektowany został przy ruchliwej Alei Grunwaldzkiej, w zagłębiu biurowym. Klient, firma z branży IT, pragnęła mieć budynek niezwykły, ale nie ekstrawagancki, wysokotechnologiczny ale ekologiczny, zdyscyplinowany, ale sprzyjający kreatywności.

Wybór drewna jako głównego materiału konstrukcyjnego wydaje się być doskonałym wyborem. Drewno jest ciepłe, ekologiczne, niesie wielowiekową tradycję. Zastosowane jako konstrukcja w budynkach biurowych jest – przynajmniej w Polsce - nowatorskie.

Funkcja

Przy projektowaniu biurowca w Gdańsku pamiętaliśmy, że firmy IT to użytkownicy szczególni. Po pierwsze zmieniają się bardzo szybko, więc budynek musi być bardzo elastyczny. Ponadto założyliśmy, że budynek musi spełniać wszystkie rygory nowoczesnego budynku biurowego. Powinien być łatwo wynajmowany nawet, gdy dotychczasowy użytkownik z niego wyrósł  i się z niego wyprowadził. Założyliśmy zdyscyplinowaną, charakterystyczną dla spekulacyjnych obiektów siatkę konstrukcyjną 8.1 x 8.1  z centralnym trzonem.

Ponadto trzeba było wziąć pod uwagę chaotyczną, kolorową i hipsterska kulturę korporacyjną takich firm. Staraliśmy się ująć tę kulturę w delikatne zdyscyplinowane ramy. Stąd oparcie się w kompozycji budynku na kwadracie: kwadratowy jest rzut, kwadratowe atrium oraz rozmieszczenie funkcji mieszczące się w wielokrotnościach przyjętego modułu. Jedynymi elementami wyróżniającymi się na tle matematycznej prostokreślności rzutów są skosy łagodnie wprowadzające do wnętrza budynku.

Dla firm IT najcenniejsi są pracownicy i by ich przyciągnąć starają się one spełniać ich ponadnormatywne oczekiwania. Budynek zawiera więc, nie tylko parking samochodowy, ale również parking dla około 150 rowerzystów, szatnie , zaplecze sanitarne oraz klub fitness. Na wyższych kondygnacjach zaprojektowaliśmy kantynę, centralne atrium z zielenią, punkt opieki nad dziećmi czy oraz przestronny taras na dachu. Całość budynku została spowita przeszkleniem, które pozwala wyeksponować drewniany charakter konstrukcji oraz optymalnie doświetlić wnętrza.

Ze względu na ochronę przeciwpożarową wysokość budynku staraliśmy się ograniczyć do 12 m.

Bryła

Jako rezultat otrzymaliśmy elegancką prostopadłościenną, przeszkloną bryłę budynku, owijającą się dookoła kwadratowego wewnętrznego atrium. Atrium stanowi „serce budynku” pełni funkcje reprezentacyjne, jest punktem spotkań, relaksu. Proponujemy zasadzenie w jego środku dużego drzewa oliwnego, niosącego w sobie bogactwo symbolikioraz nawiązującego do głównego budulca budynku.

Dwie wyższe kondygnacje mają nieco większy rzut niż parter, nadając bryle wyraz lekkości. Dwa wspomniane lekkie skosy naprowadzają do dwóch usytuowanych po przeciwnych stronach wejść do budynku. Wejścia usytuowane są tak, by od razu otwierał się widok na atrium z drzewem oliwnym.

Kondygnacja podziemna to klasyczny żelbetowy parking. Konstrukcja powyżej jest w pełni drewniana, za wyjątkiem trzonów zawierających windy, klatki schodowe i łazienki.

Całość obudowana jest całkowicie przeszkloną elewacją kurtynową.  Dzięki temu drewniane ciepło wnętrza budynku emanuje na zewnątrz i łagodzi zdyscyplinowaną, wyrafinowaną geometrię fasad.

Takie połączenie szkła fasadowego i konstrukcji drewnianej okazało się być największym wyzwaniem projektowym. Drewno żyje , pracuje i się ugina, szkło wymaga ugięć minimalnych. Ze względu na spory, niecharakterystyczny dla budownictwa drewnianego rozstaw elementów konstrukcyjnych usztywnienie trzonami okazywało się być niewystarczające. Ze względu na czystość planu i prostokreślną dyscyplinę geometryczną nie chcieliśmy wprowadzać skośnych elementów usztywniających. Dopiero kombinacja ustawionych prostopadle ram z drewna klejowego, wprzęgniecie do układu drewnianych stropów w technologii CLT (cross laminated timber), rozmieszczenia trzonów oraz przemyślane rozwiązania fasadowe dały oczekiwany rezultat. Pomysł na fasady polegał na tym, by pionowe elementy mocowane były na sztywno jedynie na poziomie dachu, na pozostałych poziomach dopuszczone były przesunięcia. Umożliwiło to eliminację naprężeń np. w sytuacji gdy dach ugina się pod ciężarem śniegu a stropy poniżej są nieużytkowane a więc niedociążone.

Dużą wagę przywiązywaliśmy do rozwiązań instalacyjnych. Wybraliśmy rozwiązanie z ekspozycją instalacji , a więc z brakiem sufitów podwieszonych co było dosyć oczywistym wyborem: sufity zakryłyby również drewno.

Staraliśmy się, by jak największa część instalacji znalazła swoje miejsce pod podłogą podniesioną: pod sufitem znalazła się jedynie niezbędna część. Pozwoliło to też na ograniczenie ilości przebić w elementach konstrukcyjnych.

Ekologia

Dużą wagę przywiązywaliśmy do projektowania zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Projekt był przygotowany pod Platinum w systemie certyfikacji LEED. Nie o samą certyfikacje jednak chodziło, ale i o to, że były to sprawy ważne i dla klienta i dla jego pracowników. Samo użycie drewna: ze źródeł certyfikowanych, łatwo recyklikowalnego., stanowiącego rezerwuar zgromadzonego prze wieki dwutlenku węgla było bardzo pomocne. Ale pojawiły się jeszcze pełne przystosowanie dla potrzeb rowerzystów, kolektory słoneczne na dachu, użycie wody szarej, dach zielony pokryty roślinnością o ograniczonym zapotrzebowaniu na podlewanie, szkło fasadowe o najwyższych parametrach termicznych i wiele innych…

Ochrona przeciwpożarowa

Zapewnienie ochrony przeciwpożarowej, przy ograniczeniu wysokości do 12 m a więc przy pozostaniu w kategorii budynków niskich nie było większym wyzwaniem. Drewno klejone ma bardzo wysoką oporność ogniową, a warunek nierozprzestrzeniania ognia spełniany jest przez odpowiednią impregnację.