ITA-JED_wizualizacja_1

Biurowe

ITA-TOOLS

Inwestor

ITA-TOOLS

Biurowiec w Wieliczce zaprojektowany jest dla firm ITA Tools, zajmującej się sprzedażą i ostrzeniem narzędzi do drewna. Dla charyzmatycznego prezesa spółki, pana Tomasza Nieciąga, wybór materiału konstrukcyjnego był zatem bardzo oczywisty: projektujemy z drewna!

Kompozycja budynków

Budynek położony będzie na nachylonej działce w spokojnej części Wieliczki z przepięknym widokiem na wzgórza, w stronę kopalni.

Ma stanowić część zespołu, w którym, oprócz biura, znajdzie się hala magazynowo-produkcyjna.

Pierwszym naszym  zadaniem było prawidłowe usytuowanie tych budynków, biorąc pod uwagę znaczny spadek terenu ku drodze oraz widoki ku wzgórzom.  Hala, ze względu na możliwość podjazdu, musiała znaleźć się w najniższej części działki, tuż przy drodze. Budynek biurowy przewędrował zatem w głąb, wyżej. Aby zapewnić prawidłową ekspozycję wykorzystaliśmy otwarcie między granicą działki a halą, korzystając przy tym z prastarej sztuczki oszukiwania perspektywy poprzez rozszerzenie przestrzeni od obserwatora, tak by budynek wydawał się bliżej – jak, toutes proprtions gardées, na placu Św. Piotra czy Kapitolu.

Hala na poziomie drogi położona jest na tyle nisko, że nie zasłoni widoku z wyższych kondygnacji.

Układ przestrzenny

Inaczej niż budynek w Gdańsku, ten jest projektowany pod konkretnego użytkownika: ma stanowić na długi czas siedzibę ITA Tools, świadczyć o jej pozycji i prestiżu.

Stąd też szczypta monumentalizmu w projekcie: na osi wspomnianej rozszerzającej się przestrzeni zakomponowaliśmy wysmukłą centralną bryłę, flankowaną przez dwa  nierównej wysokości skrzydła. Razem tworzą klasyczną osiową – ale niesymetryczną!-  kompozycję nisko-wysoko-średnio, która może przywodzić asocjacje z japońskimi kompozycjami ōshakei.

Żeby wysmuklić bryłę centralną bez przekraczania pożarowych 12 m zastosowaliśmy wertykalną kompozycję fasady oraz podwyższyliśmy ją ukrytą za taką samą fasadą maszynownią.

Funkcja

Wejście znajduje się oczywiście w centralnej bryle, wchodzimy do wysokiego, dwukondygnacyjnego holu. Z holu, poza kontrolą dostępu, prowadzą wejścia na lewo do zespołu sal konferencyjnych, na prawo do części ekspozycyjnej.

Za zespołem konferencyjnym znajduje się kuchnia i pomieszczenie socjalne w jednym. Odpoczywający pracownicy mają do dyspozycji stąd wyjście do małego ogródka z grillem.

Przed częścią ekspozycyjną znajduje się starannie zakomponowany dziedziniec.

Drugie i trzecie piętro zajmują biura. Na trzecim, w części centralnej, znajdują się gabinety zarządu. Z gabinetów możemy wyjść na obszerny taras nad niższą bryła. Stąd i z gabinetów nad dachem hali jest najlepszy widok na wzgórza w kierunku kopalni.

Obszerność działki spowodowała, ze jedynie część budynku jest podpiwniczona pod garaże podziemne; wykorzystujemy w tym celu ukształtowanie terenu.  Pozostałe miejsca parkingowe rozmieszczamy w terenie.

Na miejscu, gdzie stanie budynek biurowy znajduje się obecnie budynek magazynowy do wyburzenia. Ze względów technologicznych niezbędne było jego etapowe wyburzenie; nasz budynek zaprojektowaliśmy zatem tak, by budowa umożliwia funkcjonowanie niewyburzanej na razie części magazynu i by pierwszy etap nowego budynku funkcjonalnie i architektonicznie współgrał z tą częścią.

Architektura

Kompozycja fasad ma podkreślać kompozycję brył.

Fasady otwarte ku wzgórzom i ku drodze są przeszklone, z wertykalnym wyrazem podziału, by otworzyć wnętrze na widoki i oraz wyeksponować drewnianą konstrukcję na zewnątrz.

Boki natomiast są pokryte ciemną matową, drobnowymiarową okładziną ceramiczną. Triada materiałów pracuje na zasadzie kontrastów – matowa wykładzina vs błyszczące szkło - ciepłe drewniane wnętrze vs chłód szkła –gładkość aluminium vs chropowatość okładziny.

Całość stanowi zrównoważoną, spokojną, ekologiczną, otwartą pewną siebie architekturę ze szczyptą dostojeństwa: zgodnie z image klienta, firmy ITA Tools.

Konstrukcja

Jak w Gdańsku, poza trzonami cała konstrukcja jest drewniana – słupy i ramy z drewna klejonego i współpracujące z nimi stropy z CLT. Jednak to, że budynek ma pozostać siedzibą klienta w przewidywalnym czasie zwolniło nas z konieczności stosowania typowych modułów biurowych 8.1 x 8.1 m – rozpiętości w zasadniczej części budynku nie przekraczają 6 m. To oraz istnienie ścian nieprzeziernych, które też mogą stanowić usztywnienie bardzo ułatwiło zapewnienie sztywności ustroju. Wyjątkiem są oczywiście przestrzenie holu i sekcja konferencyjna: tu mamy większe rozpiętości – tu, by nie zwiększać wysokości belek stosujemy ich odpowiednie ich zagęszczenie.

Instalacje są zaprojektowane  na podobnej zasadzie co w Gdańsku; co można: pod podłogę podniesioną, reszta wyeksponowana pod sufitem.

Całość stanowi zrównoważoną, spokojną, ekologiczną, otwartą pewną siebie architekturę ze szczyptą dostojeństwa: zgodnie z image klienta, firmy ITA Tools.

Projektowanie tych budynków jest dla nas wielką przygodą: mamy wrażenie tworzenia czegoś nowatorskiego czując za sobą wieki tradycji budownictwa drewnianego.

Mamy nadzieje wkrótce przebić barierę 12 m i poprojektować coś nieco wyższego.