TOR-SMA_foto_1

Hotele

Hotel Altus

Inwestor

Hotel Altus Mięczkowski

Kompleks Domów Towarowych Alfa to pięc 12-kondygnacyjnych wysokościowców połączonych wspólnym podium, wybudowanych w latach 1965-1972 w Poznaniu przy ulicy Swięty Marcin (wówczas Czerwonej Armii) na miejscu zniszczonych w czasie II wojny światowej kamienic. Kompleks zaprojektował Jerzy Liśniewicz. Powodem wybudowania Alfy w miejscu starych kamienic miało być nadanie tej części centrum bardziej wielkomiejskiego, w opinii ówczesnych urbanistów, charakteru.

Zakończona w maju 2018 roku przebudowa pierwszej z wież obejmowała dostosowanie budynku do nowej funkcji hotelowej oraz wymianę elewacji. W części wieżowej, w której oryginalnie miesciły się biura, znajduje się obecnie 109 pokoi hotelowych. W częsci podium, pełniącej funkcję handlowo-usługową znalazło się hotelowe lobby, restauracja, część konferencyjna oraz zaplecze hotelowe, a także lokale usługowe. Obie części budynku funkcjonujące do tej pory osobno, zostały połączone wspólną klatką schodową oraz szybem windowym.

Jednym z głównych założeń przebudowy była wymiana i konserwacja elewacji budynku. Ponieważ założenie urbanistyczne Domów Towarowych Alfa objęte jest ochroną konserwatorską w aspekcie zachowania oryginalnego wyglądu elewacji, praca nad projektem wymagała doboru rozwiązań odzwierciedlających oryginalną koncepcję przestrzenną i spełniających wymagania stawiane współczesnym obiektom hotelowym. Elewację przed remontem stanowiła w głównej mierze oryginalna zabudowa wykonana w czasie wznoszenia budynku w latach 60-tych, wykonana w technologiach aktualnych na stan wybudowania, uzupełniona fragmentami zabudowy z powstałej w trakcie licznych remontów. Ze względu na stan techniczny elewacji zdecydowano się na jej całkowity demontaż i odtworzenie według założeń oryginalnego projektu, z zachowaniem proporcji, podziałów oraz materiałów. Poważnym problemem przy modernizacji tego typu budynków jest utrata ich proporcji i zatarcie lekkości przez zastosowanie współczesnych rozwiązań. Dotyczy to głownie termomodernizacji, ale również fasad systemowych oraz oryginalnych okładzin. W części podium zachowana została oryginalna ażurowa zabudowa z kształtek ceramicznych będąca elementem wyraźnie odróżniającym ten segment zabudowy pierzei wzdłuż ulicy Święty Marcin od pozostałych.

W trakcie przebudowy została odsłonięta i zabezpieczona konstrukcja budynku. Jednym z jego głównych elementów są gęstożebrowe stropy z cienkościennych pustaków betonowych, których rozstaw zdeterminował rozmieszczenie nowych pionów instalacyjnych. Zachowana została również trójbiegowa klatka schodowa o ciekawej, filigranowej, żelbetowej konstrukcji. W trakcie prac rozbiórkowych odkryte zostały także oryginalne okładziny słupów w części podium, które odrestaurowane można obecnie zobaczyć we wnętrzach części konferencyjnej oraz baru w lobby hotelowym.