TOR-GR4_wizualizacja_1

Biurowe

Alchemia IV - NEON

Inwestor

Torus Sp. z o.o.

Neon, ostatni etap kompleksu biurowego Alchemia w Gdańsku, stanowić ma kompozycyjne i funkcjonalne domknięcie całej inwestycji. Zlokalizowany jest pomiędzy dwoma wcześniejszymi etapami oraz ukończonym w 2017 roku III etapem, budynkiem Argon – największym i najbardziej prestiżowo zlokalizowanym elementem całej pierzei, położonym u zbiegu dużych arterii komunikacyjnych miasta. Neon miał więc być z założenia budynkiem wizualnie ustępującym pierwszeństwa Argonowi, dopełniającym ewoluujący na przestrzeni lat układ urbanistyczny, a zarazem czerpiącym z niego najlepsze wzorce.

Gabarytami i kształtem zewnętrznym biurowiec nawiązuje do Argonu. 11 kondygnacji biurowych zostało zaprojektowanych na rzucie litery ‘H’ i postawionych na wspólnym 3-konygnacyjnym ‘cokole’, na który składa się parter przeznaczony na ogólnodostępne usługi oraz 2 kondygnacje parkingu nadziemnego. Neon różni się jednak układem wewnętrznym: zamiast jednego dużego trzonu w centralnej części budynku, w budynku zaprojektowano 2 trzony, które sprawiają, że obiekt jest ukłonem w stronę mniejszych najemców, dla których taki układ jest łatwiejszy w aranżacji. Neon to 33 590 m2 pow. biurowej najmu oraz 1550 m2 pow. usług.

Lokale usługowe w parterze stanowią ramy przestrzenne dla pasażu publicznego projektowanego na wyjściu z peronu Szybkiej Kolei Miejskiej, pomiędzy Alchemią III a IV. Na elewacji zastosowano naturalne materiały, przyjemne w odbiorze dla przechodniów – podłużne profile ceramiczne oraz płyty włókno-cementowe w tylnej strefie budynku. Duże przeszklenia mają za zadanie maksymalnie otworzyć parter na przestrzenie publiczne otaczające budynki. Od stronu al. Grunwaldzkiej kontynuowany będzie podcień kolumnowy wiodący wzdłuż głównych wejść do budynków.

Wyższe, biurowe kondygnacje Neonu zaprojektowano jako kontynuację etapu I i II-go, z charakterystycznymi ‘krawatami’ – pionowymi elementami z perforowanej blachy, o innym kolorze dla każdej z wież kompleksu, które mają za zadanie ułatwić orientację w terenie. Taka decyzja miała na celu podkreślenie rytmu całej pierzei, rozciągającej się pomiędzy torami kolejowymi, a al. Grunwaldzką.

Kolory krawatów Neonu zaczerpnięte zostaną z barw podstawowych materiałów zastosowanych na budynku – niebieskiego odcienia szkła oraz naturalnej barwy ‘bagietek’ ceramicznych. Ten wybór w symboliczny sposób również pokazuje zamysł architektoniczny dla ostatniego etapu kompleksu: celem jest raczej taktowne wpisanie go w dynamiczny kontekst, niż wprowadzanie nowych środków wyrazu.

Budynek otrzymał pre-certyfikację w systemie LEED na najwyższym poziomie, Platinum. Oznacza to, że przy projektowaniu spełniono szereg rygorytycznych wymagań, co sprawia, że obiekt jest przyjazny środowisku i użytkownikom w całym cyklu swojego istnienia.