PPR-SZC_foto_13

Latarnia na prawym brzegu Wisły

Teren pod inwestycję to nieregularny wielokąt  o wymiarach ok.100m na 30m i powierzchni 2665m2. Znajduje się na terenie Pragi Północ, na styku dwóch odmiennych tkanek urbanistycznych - historycznej zwartej zabudowy pierzejowej Starej Pragi oraz grzebieniowego układu punktowców mieszkalnych wzdłuż Wisły. Elementem sąsiadującym od południa z terenem inwestycji jest Pomnik Kościuszkowców.

Teren pod inwestycję to nieregularny wielokąt  o wymiarach ok.100m na 30m i powierzchni 2665m2. Znajduje się na terenie Pragi Północ, na styku dwóch odmiennych tkanek urbanistycznych - historycznej zwartej zabudowy pierzejowej Starej Pragi oraz grzebieniowego układu punktowców mieszkalnych wzdłuż Wisły. Elementem sąsiadującym od południa z terenem inwestycji jest Pomnik Kościuszkowców.

Działka jest silnie wyeksponowana z obydwu stron Wybrzeża Szczecińskiego co stanowiło główny punkt wyjścia do rozważań architektoniczno-urbanistycznych dla projektu.

IDEA

Główną ideą projektu jest wytworzenie dominanty na „wjeździe” do Portu Praskiego. Projektowany budynek ma stać się wizytówką całej Inwestycji. Będzie latarnią zapraszającą do wjazdu do Portu Praskiego i charakterystycznym elementem na mapie prawobrzeżnej Warszawy. 

 

URBANISTYKA

Pierwszym krokiem stało się zdefiniowanie obrysu parteru i ukształtowanie jednokondygnacyjnego „plateau” swoim obrysem nawiązującego do głównych silnie widocznych kierunków w sąsiedztwie działki – od północy barierą staje się ulica Okrzei, a od południa Pomnik Kościuszkowców.

Następnie wytworzono dominantę w postaci wieży wyrastającej z plateau. Dominanta została zlokalizowana na skraju działki tak aby była jak najbardziej eksponowana od strony Wybrzeża Szczecińskiego. Wieżę przekręcono względem ul. Okrzei nawiązując do kierunku Pomnika Kościuszkowców. Ten zabieg dodaje  jej dynamicznego charakteru.

Całość założenia dopełnia budynek w kształcie litery „L” usytuowany na plateau i swoim kierunkiem w spokojny sposób nawiązujący do pierzei ulicy Okrzei.

ARCHITEKTURA

Budynek zlokalizowany jest poza historycznym kwartałowym układem Pragi.  Przy projektowaniu architektury postawiono na współczesne formy wyrazu w połączeniu z tradycyjnymi materiałami (klinkier, piaskowiec) w nowoczesnych proporcjach. Dużą uwagę poświęcono konsekwentnemu kontynuowaniu idei podziału na bryły plateau + wieża oraz budynek „L”.

Podział bryły na dwie części – wieżę oraz budynek L i rozcięcie między nimi wytwarza  dwa fronty elewacji otwierając dodatkowe widoki na Wisłę, Centrum, Stadion Narodowy, Most Świętokrzyski i Stare Miasto. Fronty te  są mocno przeszklone maksymalizując widoki z wnętrz najbardziej prestiżowych apartamentów. Wieża posiada narożne obszerne balkony od strony najatrakcyjniejszych widoków. Balkony są chronione od hałasu szklanymi panelami akustycznymi. Elewacja narożna wieży od strony ul. Okrzei posiada  „szklane boksy” stanowiące ochronę akustyczną mieszkań. Tradycyjne materiały elewacyjne (płytki klinkierowe, piaskowiec) współgrają z nowoczesnymi elementami architektonicznymi (duże tafle szkła, szklane balustrady, metalowe detale).

PLATEAU

Dach plateau zaprojektowano w postaci zielonego ogrodu z drzewami na wzniesieniach, wysokimi ozdobnymi trawami i elementami małej architektury w postaci drewnianych tarasów, oświetlenia ogrodowego i ławek. Jest to strefa prywatna dla mieszkańców. Istnieje możliwość wydzielenia  ogródków dla mieszkań położonych na najniższym poziomie.

ELEWACJE – MATERIAŁY

Elewacje budynku opatrzono szlachetnymi materiałami wykończeniowymi. Podkreślają one prestiżową lokalizację „wjazdu do Portu” a zarazem są trwałe, estetyczne  i łatwe w utrzymaniu. Budynek wieży został obłożony płytkami klinkierowymi o nowoczesnych wydłużonych proporcjach w kolorystyce odcieni brązu. Elewacja budynku „L” to płyty z szaro-białego piaskowca, a elementem dekoracyjnym stają się metalowe profile w kształcie litery C, których zadaniem jest złamanie monotonii formy bloku i uzyskanie ciekawego wyrazu architektonicznego. Materiałem wspólnym dla obydwu brył stają się elementy z elewacji drewnopodobnej - wykończenia balkonów, górna kondygnacja budynku „L”. Balustrady zaprojektowano jako lekkie szklane tafle dla podkreślenia nowoczesności oraz lekkości budynku. Stolarka drewniana i drewniano-aluminiowa w kolorze naturalnym, a w budynku wieży w kolorze grafitowym od zewnątrz.

Opublikowano: 02.07.2019