Bzowa_foto_1

Residential

Bzowa Street - Single Family Houses

Investor

Monika i Tomasz Kłodowscy

Bzowa 18

Bzowa 18 is another attempt to apply proven functional solutions in the new facade and shape of the building. A pair of investors continues the trend associated with the project at Bzowa 16 (another project with a new functional plan based on the experience gained in the implementation and use of Bzowa 17). The basis of the concept, the starting point, were the plans of the building implemented at Bzowa 16. The projections were subjected to minor corrections, the facades and the body of the building were changed. Finally, the building also changed its character. However, proven functional solutions remained.

Projects for the Klodowscy family turned out to be an interesting experience. Subsequent projects resulted from previous ones and were enriched with experiences gained during the implementation and use of built houses.

Bzowa 17

The building was designed as a three-storey building with flat roofs. The height of the full block, up to the level of the highest attic is 9,96 m. The building has no basement.

The architecture of the building is inspired by the modernist trend of the 1930s. This is evident in the juxtaposition of rectangular "cubes" of the building, window divisions, cost savings of the detail used - inspired by the architecture of the so-called "Ship" (balustrades, railings, exhaust and ventilation ducts outlets, ladder to the roof, terraces covered with formwork - like ship decks). Efforts were made to preserve "genius loci" - in accordance with the guidelines of the monument conservator. The so-called "white card" has been prepared to leave a mark of the demolition of a modernist house from the 1930s. The building had three floors above ground, finished with gray brick. The demolition was made due to the poor technical condition of the building.

The ground floor of the building was conceived as a single space. The design used (cast floors) allowed for this type of solution. They give more freedom when placing supports. The ground floor with living room, kitchen and smaller dining room is designed to focus the family life. The living room with the fireplace and the larger dining room perform representative functions. On the first floor there are bedrooms with bathrooms and wardrobes. The second floor is for a guest room with wardrobes and a bathroom. On the West Two there are two terraces with the floor finished with wooden planks. Extensive vegetation is provided above the roof of the living room.

Bzowa 22

The building was designed as a three-story building with flat roofs. The height of the solid block, up to the level of the highest attic, is 10,10 m. The building has no basement.

As another implementation of a pair of investors, it can be said that it continues the current associated with the project at Bzowa 17. The basis of the concept, the starting point, were the plans of the building implemented at Bzowa 17. The projections were subjected to minor corrections, the elevations and the body of the building were changed. Finally, the building also changed its character. However, proven functional solutions remained.

The architecture of the building refers in its expression to the architecture of modernism, based on solutions characteristic of the trend known as minimalism. The function of the building was treated as the supreme value and the body was subordinated to it. Facades have a modest, economical form with a strong solid expression.

The ground floor of the building was conceived as a single space. The design used (cast floors) allowed for this type of solution. They give more freedom when placing supports. The ground floor with living room, kitchen and smaller dining room is designed to focus the family life. The living room with the fireplace and the larger dining room perform representative functions. On the first floor there are bedrooms with bathrooms and wardrobes. The second floor is for a guest room with wardrobes and a bathroom. From the east, two terraces covered with formwork were designed. Above the living room roof and a part of the ceiling above the first floor gravel surfaces have been provided.