NEI-KOL_wizualizacja_1

Concept

Warszawa Główna

Investor

Xcity Investment

The shopping center is an integral part of the newly designed Warszawa Główna Railway Station. Together with the station, they form the main commercial element of the urban layout, a supplement, as well as an element supporting the Warsaw rail transport system.

The station and the center are a transfer junction between local and supra-local communication. It has been designed in a way that distributes travelers evenly.

The building also acts as a buffer zone for mass events taking place in the Arena. The buffer acts here in two planes. The first is to direct the movement of arena guests after the events so that the crowds do not run uncontrolled directly onto the streets and the surrounding quarters. The center roof was designed as a common arena. From this space we have a direct entrance to the train station, car parks and connection with the bus station and Warsaw Commuter Railway station  without blocking the streets.

Shopping center services will also act as an expansion element, from which you can directly get through the ticket point on level +2 to the Arena. Thanks to the planned location of the entrances, the moment of spectators' arrival at the event and the process of their introduction to the Arena will be extended in time, which will eliminate the threat of crowd accumulation at one time.

The revitalization of the railway plot, which is the subject of the study, requires not only addressing commercial and communication issues. It seems necessary to refer to the social and cultural impact of the newly designed urban premise in the wider context, the district and the city. Significant emphasis when designing the center was placed on the function of sport and individual recreation, but also on creating places dedicated to the local community. The facade from ul. Kolejowa was designed as a linear park enclosed in a glass conservatory, which could be used not only for a typical glased garden, for walking and leisure, but also for a city farm. Modern, urbanized garden plots.

The roof level 0 of the center and the area above the cross-city lines were designed as park areas containing areas intended for nearby residents, for meetings, walks and sports activities. The green wedge is to functionally balance the remaining elements of the urban layout.

Arena:

The arena as an integral part of the planned urban layout is a response to the growing interest of the Warsaw community in sport and the demand for an indoor medium-sized facility for mass events.

Warsaw as a capital does not yet have a entertainment hall that can seat 10 – 15,000 spectators. There are already modern facilities for 30-50,000 (such as the National Stadium or Legia Stadium) and a number of small rooms (Torwar, Congress Hall). However, many popular cultural and sports events cannot find a convenient space in the capital and therefore move to other cities.

An object of this size would also have the chance to encourage Warsaw residents to enjoy a sport lifestyle, allowing the organization of family sports events or amateur sports competitions. An additional advantage in this situation is the green area planned in the immediate vicinity of the arena with recreational paths and additional sports equipment.

In addition, this facility would have the chance to become a recognizable positive symbol in the area serving as a landmark, and the area in front of the Arena as a popular meeting place for residents of the surrounding residential areas.

It is also worth mentioning that the Arena, which is a venue for sports and cultural events, has a chance to be a natural counterweight to the more commercial and business purpose of the rest of the plot. This combination of a wide spectrum of functions within one plot positively serves as a tool to activate life in the district at all times of the day and is a good example of sustainable development.